7 keer: terugkijken op 2023

7 keer: terugkijken op 2023

Het jaar is – zoals ieder jaar – weer voorbij gevlogen. De kerstvakantie staat voor de deur, dus komende weken staan hier in het teken van lekker eten, samen zijn met vrienden en familie, terugkijken op een prachtig 2023 en plannen maken voor 2024. Het plan om in 2023 een website specifiek over omgevingscommunicatie te lanceren in ieder geval geslaagd! Voor volgend jaar barsten we alweer van de contentideeën om jou als lezer mee te nemen in de wereld van omgevingscommunicatie rond bouw- en infraprojecten. Ideeën die deels van jullie (bewust of onbewust ????) vandaan komen! Heb je dit jaar wat updates gemist? Geen zorgen, we zetten in dit artikel de 7 meest relevante artikelen nog even voor je op een rij.

De buurt uitnodigen bij je project: een praktijkvoorbeeld

Ik maak er geen geheim van: in mijn ogen is de ‘buurt uitnodigen bij je bouwproject’ een vast onderdeel van de communicatiestrategie. Het zorgt voor draagvlak, maakt het gesprek met je projectomgeving mogelijk en draagt bij aan transparante communicatie en maatschappelijke verantwoording. Daarnaast draagt het bij aan de veiligheid rond je project. In november nodigden we in Den Haag onze ‘buren’ uit bij het intrekken van een kilometerlange leiding van WarmtelinQ.

Met wie communiceer je over je project?

Eén van de eerste vragen die je je stelt als je met een communicatiestrategie aan de slag gaat: met wie heb je te maken op en rond je project? Als je binnenstedelijk een project wilt realiseren, krijg je met een breed scala belanghebbenden te maken. Iedere (communicatie)doelgroep heeft zijn eigen belang en daarnaast zijn eigen wensen en behoeften als het gaat om het betrekken bij en informeren over je bouw- of infraproject. Sommige belanghebbenden willen meedenken of zelfs meebeslissen, anderen willen vooral geïnformeerd worden.

In deze blog vind je een overzicht van mogelijke doelgroepen en hoe je daarmee omgaat. Inclusief handige checklist die je gratis kunt downloaden.

Omgevingsbewust bouwen net zo belangrijk als tijd, geld en scope

De meeste bouw- en infraprojecten en gebiedsontwikkelingen vinden binnenstedelijk plaats. Dat betekent dat je als project tijdelijk ‘te gast’ bent in een al bestaande omgeving. En dus te maken krijgt met tijdelijke ‘buren’: bewoners, gebruikers, huurders of medewerkers in omliggende panden etc. Wil je bouwen zonder gedoe met al deze doelgroepen en stakeholders? Zorg dat je een goede buur bent! Oftewel: omgevingsbewust bouwen is net zo belangrijk als bouwen binnen tijd, geld en scope en een verantwoordelijkheid van het hele team.

Waarom omgevingscommunicatie voor bouw- en infraprojecten en gebiedsontwikkelingen?

Het doel van omgevingscommunicatie tijdens (binnenstedelijke) bouw- en infraprojecten is een soepel bouwproces door het creëren van wederzijds begrip, vertrouwen, draagvlak en acceptatie. Door te bouwen aan een goede relatie met de omgeving en diezelfde omgeving actief te betrekken en te informeren, kun je weerstand wegnemen, verwachtingen managen en omgevingsrisico’s beheersen. Als je omgevingscommunicatie goed inzet als project, begrijpt de omgeving het project, de aanpak, de gemaakte keuzes en noodzakelijke hinder, en heeft hier begrip voor. Andersom begrijp je als projectteam wat jouw project voor de omgeving betekent en kun je daarnaar handelen. Met een goede relatie met je tijdelijke ‘buren’ bouw je zonder gedoe van buitenaf!

In deze blog lees je welke impact een project heeft op de omgeving, waarom omgevingscommunicatie een belangrijke risicobeheersmaatregel is en wat omgevingscommunicatie oplevert voor jouw project.

Tevredenheid omwonenden stijgt naar 8,7 door aanpassen communicatieaanpak

Bouwprojecten duren vaak meerdere jaren. In die periode doorloopt een project verschillende fases, waarin de impact van het project, de mate van hinder en de informatiebehoefte verandert. Daarnaast komen er continu nieuwe (online) mogelijkheden bij om je doelgroepen te betrekken bij en informeren over je project. Het is dus belangrijk om je omgevingscommunicatie tussentijds te evalueren, met elkaar en met de omgeving, en op basis van de resultaten bij te sturen als dat nodig blijkt. Bij de Uithoornlijn leverde dat een 8,7 op van omwonenden. Een heel mooi resultaat, dat bijdraagt aan het soepeler realiseren van het project!

Wat is de meerwaarde van ervaring bij opdrachtgevers en opdrachtnemers?

Db-m verzorgt omgevingscommunicatie voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Zo werk ik bij WarmtelinQ voor de opdrachtgever en bij de Maaslijn vanuit de opdrachtnemer. In mijn ogen biedt dat voor beide kanten van de tafel een meerwaarde. We begrijpen de belangen van zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer, weten hoe er gewerkt wordt, begrijpen de manier van verantwoording afleggen of goedkeuring krijgen en snappen hoe de contracten werken. Al deze kennis en ervaring kunnen we daardoor al aan de voorkant meenemen in de communicatieaanpak.

De meerwaarde van de koppeling tussen Dialog en de BouwApp

Als omgevingsmanager of communicatieadviseur is het (vind ik) belangrijk om gebruik te maken van de technische mogelijkheden die je werk makkelijker en efficiënter maken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de collega’s waar je mee samenwerkt. Een handige omgevingsmanagementtool is Dialog, waar alles wat er leeft, speelt en gebeurt in de projectomgeving samenkomt.

Een goede communicatietool om de omgeving mee te nemen in het project is de BouwApp. En het mooie is: er is een koppeling tussen deze twee tools mogelijk, die het nog net wat makkelijker en efficiënter maakt. De BouwApp nodigde mij vanuit opdrachtgever gemeente Amsterdam en Lummieke IJmker vanuit opdrachtnemer Dura Vermeer uit om in een webinar te vertellen over de meerwaarde van deze tools en de koppeling daartussen. Heb je een half uurtje over?

Nog niet genoeg gelezen?

Heb je nog een minuutje over? Ik ben heel benieuwd waar jij mee worstelt of waar je vragen over hebt als het gaat om omgevingscommunicatie. Waar wil je volgend jaar mee over wilt weten, wat wil je graag terugzien op deze website? Of waar wil je live over sparren? Laat je wensen en ideeën hieronder achter of neem contact met ons op!

Fijne feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interessant artikel? Delen mag!

downloads

Met wie krijg je te maken tijdens je project?

9 contentrubrieken die je kunt gebruiken voor je projectsite

Gratis inhaakkalender 2024 voor de bouw- en infrasector

onze diensten

Meer informatie?

Neem contact op met ons voor meer informatie