Iets terug doen voor omgeving bouwproject: koop lokaal

Iets terug doen voor omgeving bouwproject: koop lokaal

Als projectorganisatie ben je te gast in de omgeving waarin je je bouwproject realiseert. Bouwprojecten zijn immers tijdelijk (al wordt er in sommige – binnenstedelijke – omgevingen continu gebouwd en gewerkt). Als gast in een gebied heb je behoorlijk wat impact met een bouwproject: je veroorzaakt hinder in de vorm van geluid, trillingen of stof en verstoort dagelijkse processen met afsluitingen en omleidingen.

Wil je je bouwproject zonder gedoe met de omgeving realiseren, dan is het belangrijk om die omgeving te informeren en te betrekken bij je project, met omgevingsmanagement en omgevingscommunicatie. Als omgevingsbewuste opdrachtgever of aannemer wil naast een goede buur ook op een nette manier ‘te gast te zijn’. Dat betekent dat je je project op een nette manier realiseert en verrassingen voorkomt. Wil je een stap verder, kijk dan eens wat je terug kunt doen voor de omgeving waar jij hinder veroorzaakt. Een manier (er zijn er veel!) is om zoveel mogelijk af te nemen van lokale ondernemers: koop lokaal.

Koop lokaal: 5 redenen

Lokale ondernemers betrekken bij je project heeft verschillende voordelen. Voor je project, voor de ondernemers in kwestie en voor de bredere projectomgeving. Waarom je bij lokale ondernemers koopt?

  1. Ondernemers hebben overlast van je project, en op deze manier kun je iets terugdoen voor de overlast die zij ervaren. Ondernemers krijgen tijdens bouwprojecten niet alleen te maken met geluid, trillingen of bouwverkeer, maar regelmatig ook met een verminderde bereikbaarheid en/of zichtbaarheid, ook al tref je daar maatregelen voor als project. Er is dus een kans dat ondernemers inkomsten mislopen. Daar zijn natuurlijk regelingen voor, maar door juist bij deze ondernemers diensten of producten af te nemen, help je ze toch aan wat extra omzet;
  2. Omwonenden van een project waarderen het dat je lokaal koopt. Het zorgt voor goodwill en draagt positief bij aan het imago van het project en de betrokken organisaties;
  3. Door lokaal te kopen, zeker bij ondernemers die het lastig hebben door jouw project, laat je zien dat je oog hebt voor de omgeving waarin je te gast bent. Dat wordt gewaardeerd en stemt de projectomgeving positiever over jouw project. En dat helpt in de acceptatie van de overlast en zorgt voor draagvlak;
  4. Lokaal kopen zorgt voor minder transport (en transportkosten) en is dus beter voor het milieu;
  5. Je hoort nog eens wat! Zeker de kleinere ondernemers horen en weten veel en hebben vast een heleboel te vertellen over hoe jouw project ervaren wordt in de omgeving. Ga langs als kennismaking met de omgeving of tijdens de uitvoering om op te halen wat er leeft. Zo wordt lokaal kopen een mooie manier om de verbinding met je omgeving te zoeken.

Lokaal kopen: waar kun je aan denken?

Aan van alles! Bijvoorbeeld:

  • De jaarlijkse zomerbarbecue van de lokale slager;
  • Taart om een mijlpaal te vieren van de lokale bakker;
  • Kleine attenties, zoals chocolaatjes voor omwonenden van de lokale chocolaterie of bloembollen van de lokale tuinder;
  • Teamborrels in een lokaal café of de borrelhapjes voor de bouwkeet via een lokale catering of snackbar;
  • Een informatiepunt of bewonersavond op een bestaande plek: in de kerk, bibliotheek of vergadercentrum;
  • Leveranciers uit de buurt, zoals groenaannemers, evenementenbureaus, vormgevers of cateringservices;
  • Teambuildingsactiviteiten in de buurt, of haak bijvoorbeeld aan op een lokale activiteit zoals NL Doet of World Clean Up Day;
  • Maak gebruik van de sociale werkplaats in de buurt, bijvoorbeeld om de bewonersbrieven te laten verspreiden.

Raamcontracten zijn geen belemmering

Veel grotere organisaties, zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers, hebben raamcontracten afgesloten met allerhande leveranciers. Van kantoorartikelen tot externe adviseurs en van koffie tot drukwerk. Toch kennen bouwprojecten veel maatwerk. Er komt dus genoeg voorbij in een project waar geen raamcontract voor afgesloten is. Heb je wel met een leverancier binnen een raamcontract te maken? Vraag hem dan om waar mogelijk lokaal in te kopen.

Samenvatting

Wie als projectorganisatie iets terug wil doen voor de omgeving kan dat onder andere doen door zoveel mogelijk diensten en producten lokaal te kopen. Dat zorgt voor goodwill van de omwonenden, draagt bij acceptatie van de hinder en laat zien dat je oog hebt voor de omgeving. Daarnaast is het een mooie manier om je omgeving te leren kennen en kun je iets goedmaken van de hinder die je als project veroorzaakt. Als je in gedachten houdt dat dit nooit in verhouding staat tot (het gevoel van) hinder dat mensen ervaren, en hier in de framing rekening mee houdt, kan lokaal kopen veel moois opleveren voor je project.

Interessant artikel? Delen mag!

downloads

Met wie krijg je te maken tijdens je project?

9 contentrubrieken die je kunt gebruiken voor je projectsite

Gratis inhaakkalender 2024 voor de bouw- en infrasector

onze diensten

Meer informatie?

Neem contact op met ons voor meer informatie