Een goede profielfoto op LinkedIn: 5 tips

Een goede profielfoto op LinkedIn: 5 tips

‘Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken,’ zei Wim Triesthof ooit. Wijze woorden, die tegenwoordig zeker ook voor online kanalen gelden. De laatste tijd valt het me op dat iedereen steeds meer aandacht besteed aan een goede tekst op LinkedIn. Een goed teken, maar waarom niet meteen ook aandacht voor de profielfoto? Ik geef je 5 tips voor een goede profielfoto voor LinkedIn.

Waarom is een goede profielfoto op LinkedIn belangrijk?

Steeds meer mensen kijken voordat ze een afspraak hebben met een ‘onbekende’ even op LinkedIn, om te kijken met wie ze een afspraak hebben. LinkedIn is ten slotte je online, zakelijke cv en visitekaartje. Wat ook handig is, is dat je diegene vervolgens herkent op basis van een profielfoto. Als je tenminste de juiste foto op je profiel hebt staan! Daarom geef ik je vijf tips voor een goede, professionele, herkenbare en leuke foto voor je LinkedIn-profiel.

#1. Kies een professionele foto

LinkedIn is een zakelijk netwerk. Vakantiefoto’s, foto’s van jou en je kinderen – hoe schattig ook – of je huisdier, je biertje; doe het niet. Het staat onprofessioneel, en mensen willen gewoon in één oogopslag zien wie jij bent. En dan het liefst hoe je nu bent; kies dus een recente foto. Een profiel zonder foto is echt uit den boze. Het is zoiets als naar een netwerkborrel gaan met een zak over je hoofd. Doe je ook niet.

#2. Ben herkenbaar

Bezoekers van je profiel willen meteen zien of jij diegene bent die ze denken dat je bent. Een foto waar je helemaal op staat, die op afstand genomen is of waar je gezicht juist niet helemaal op staat maakt je minder goed herkenbaar. Zorg dus voor een foto waarbij je gezicht praktisch beeldvullend is, zodat je een goede indruk van jezelf achterlaat.

#3. Lachen mag!

Zorg ervoor dat mensen het leuk vinden om naar jou en je profiel te kijken. Een open blik met een spontane lach helpen daarbij. Als jij mensen benadert met een lach, zullen zij zich ook meer openstellen. En dat heeft een positief effect op een ontmoeting, zelfs als deze online is. Daarbij: een foto waar jij herkenbaar op staat met een lach wekt meer vertrouwen. En dat werkt altijd in je voordeel.

#4. Zorg voor een scherpe foto

Een onscherpe foto is net zo not-done als profiel zonder foto. Als je bezig bent met sociale media, ga er dan ook helemaal voor. Speel jezelf in de kijker, en zorg voor een scherpe foto. Met een scherpe foto laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan je profiel, wat er weer voor zorgt dat je meer serieus genomen wordt. Scherp geldt dan natuurlijk voor de foto zelf, maar ook voor de resolutie.

#5. Geen selfie

Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijke ruimte nodig. Onbewust geldt dat ook voor foto’s. Profielfoto’s waarbij je gevoelsmatig te dichtbij staat, geven de kijker het gevoel dat je in zijn of haar persoonlijke ruimte komt. De ideale afstand tot de camera is ongeveer twee meter. Maak dus geen selfie voor op je LinkedIn-profiel. Tenzij je armen zo’n twee meter lang zijn natuurlijk.

Update je profiel

Als je toch checkt of je profielfoto voldoet, loop dan gelijk je hele LinkedIn-profiel even na. Klopt je functietitel nog? Is de samenvatting nog actueel? Heb je nieuwe werkervaring, opdrachtgevers of projecten die nog niet op je profiel staan? Leuke publicaties om toe te voegen aan je profiel, al dan niet uitgelicht? Of een cursus of opleiding gevolgd? Allemaal waardevolle informatie om op je profiel te zetten, zodat bezoekers een zo compleet mogelijk beeld van je krijgen.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Toch nog vragen? Laat het dan vooral even weten, ik help je graag! En natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw profielfoto. Had jij al een goede foto? Of heb je een nieuwe foto geplaatst? Succes!

Interessant artikel? Delen mag!

downloads

Met wie krijg je te maken tijdens je project?

9 contentrubrieken die je kunt gebruiken voor je projectsite

Gratis inhaakkalender 2024 voor de bouw- en infrasector

onze diensten

Meer informatie?

Neem contact op met ons voor meer informatie