Publicatie: “Een slimme koppeling tussen Dialog en de BouwApp”

Vanuit het Noord-Hollandse Uithoorn wordt hard gewerkt aan een tramverbinding met Amstelveen en Amsterdam Zuid. Meer dan 1.300 mensen volgen het project ‘Uithoornlijn’ in de BouwApp. Bij dit project wordt voor het eerst de slimme koppeling tussen Dialog en de BouwApp gebruikt. De BouwApp sprak met Katja Torbijn en Lummieke IJmker van het omgevingsteam en vroegen hen alles over het project en de nieuwe koppeling.

Uithoornlijn

Tussen 2019 en begin 2023 was Katja Torbijn namens de opdrachtgever (gemeente Amsterdam in opdracht van Vervoerregio Amsterdam) betrokken als communicatieadviseur bij de Uithoornlijn. “We leggen een nieuwe tramverbinding aan tussen Uithoorn en Amsterdam-Zuid. Daarmee sluiten we Uithoorn aan op het tramnetwerk van Amsterdam”, vertelt ze over het project. De trambaan wordt aangelegd op de oude spoordijk van de voormalige Haarlemmermeerlijnen. De spoordijk werd al jaren niet meer gebruikt en de natuur kon haar vrije gang gaan.

“Een geliefde plek om honden uit te laten en te wandelen”, vertelt Lummieke IJmker, sinds maart 2021 omgevingsmanager vanuit opdrachtnemer Dura Vermeer. “Er was veel weerstand uit de omgeving, ook omdat men vreesde voor geluidsoverlast van de tram, daarom is besloten om geluidschermen te plaatsen”.

Katja was al voor de tenderfase betrokken. Ze kan zich de dag nog goed herinneren waarop het project aan Dura Vermeer werd gegund. “De overeenkomst werd één dag voordat premier Rutte de eerste coronalockdown aankondigde, tijdens een feestelijke bijeenkomst met alle betrokkenen getekend. Werd het opeens een belangrijke taak om in de gaten te houden of er geen handen geschud werden”, blikt ze terug.

Daarna volgde de ontwerpfase, waarin onder andere door de coronamaatregelen enige vertraging ontstond. Begin 2022 ging het project officieel in uitvoering, daarvoor vonden al voorbereidende activiteiten plaats. De werkzaamheden lopen door tot aan de zomer van 2023, daarna volgt een uitgebreide testperiode. Naar verwachting wordt de trambaan in de zomer van 2024 in gebruik genomen.

Samenwerking omgevingsteam

Het vaste omgevingsteam bestaat naast Katja en Lummieke ook nog uit Marije, de omgevingsmanager namens de opdrachtgever. Het team werkt nauw samen. “We staan bij elkaar onder de sneltoets en hebben een WhatsApp-groep samen. Elke week overleggen we met elkaar en we werken minimaal één dag per week samen op locatie. Ik werk vaker op locatie zodat ik korte lijnen heb met het uitvoeringsteam”, vertelt Lummieke. “De slimme koppeling tussen Dialog en de BouwApp helpt ons enorm”, vult Katja aan. Het omgevingsteam van de Uithoornlijn is één van de eerste projecten die de koppeling gebruikt.

Slimme koppeling tussen Dialog en de BouwApp

De opdrachtgever maakt gebruik van het managementplatform Dialog en de opdrachtnemer het communicatieplatform BouwApp. Dankzij de slimme koppeling tussen Dialog en de BouwApp, werken opdrachtgever en opdrachtgever realtime samen. De meldingen via de BouwApp komen automatisch in Dialog. “Daar kunnen we samen de voortgang van meldingen bewaken, meldingen afhandelen en nieuwe updates inplannen. Dat scheelt veel tijd, mailen en overleggen, wat de kans op fouten vermindert. En dat verhoogt weer de kwaliteit van de communicatie”, vertelt Katja.

“Als een van ons afwezig is, hebben we alle informatie online beschikbaar zonder dat er overdracht nodig is. We hoeven niet tussen verschillende platforms te schakelen en kunnen op een efficiënte manier met elkaar en de omgeving communiceren”, stelt Lummieke. “We hebben vertrouwen in elkaar en hebben ook toegang tot elkaars systemen. Een mooie uitkomst van onze samenwerking!”

Katja Torbijn

Je kan haar met recht een doorgewinterde omgevingscommunicatieadviseur noemen. Ze verzorgt namens opdrachtgever Vervoerregio Amsterdam de communicatie over de Uithoornlijn en was eerder, deels aan de opdrachtgeverszijde, deels aan de opdrachtnemerskant, (mede)verantwoordelijk voor de omgevingscommunicatie van grote projecten zoals de Rotterdamse stations Centraal en Alexander, Den Haag Centraal en de aanleg van de A16 Rotterdam. Ze staat voor open, eerlijke, tijdige en duidelijke communicatie. Iets wat volgens de tevredenheidsmonitor uit de BouwApp met een 8,7 beoordeeld wordt in Uithoorn.

Katja is mede-eigenaar van DB-M, een bouwmanagement- en communicatieadviesbureau. Via haar vader rolde ze jaren geleden het vak in. “Hij werkte bij een grote spooraannemer en regelde een stage voor mij bij ProRail. Toen heette het nog projectcommunicatie. Dat werk is mij zo goed bevallen dat ik het ben blijven doen”.

Lummieke IJmker

Namens aannemer Dura Vermeer is Lummieke IJmker omgevingsmanager voor het project en aanspreekpunt voor de omgeving. Haar foto en telefoonnummer is te zien op de contactpagina in de BouwApp. “Als omgevingsmanager zorg ik ervoor dat alle facetten die nodig zijn om een project te realiseren aan de voorkant geregeld zijn en binnen de afspraken met de omgeving in de breedtste zin van het woord gebeuren, dus ook binnen wettelijke regels.

Samen met gespecialiseerde collega’s op het terrein van vergunningen, kabels en leidingen, ecologie, archeologie, verwerven van percelen, niet-gesprongen explosieven, milieu en (omgevings)communicatie zorg ik dat het project wordt binnengehaald (in een tender) of gerealiseerd met zo min mogelijk hinder voor de omgeving”, vertelt ze over haar werk.”Na jaren bij de overheid gewerkt te hebben, geniet ze van de meer inhoudelijke functie als omgevingsmanager. Een perfecte match met haar studie Sociale Geografie.

Dit artikel verscheen op 15 mei 2023 als klantcase op de website van De BouwApp. Headerfoto: Dura Vermeer/Jorrit Lousberg.

Interessant artikel? Delen mag!

downloads

Met wie krijg je te maken tijdens je project?

9 contentrubrieken die je kunt gebruiken voor je projectsite

Gratis inhaakkalender 2024 voor de bouw- en infrasector

onze diensten

Meer informatie?

Neem contact op met ons voor meer informatie