Een bouwproject is nooit complex

Een bouwproject is nooit complex

Je leest het goed. Een bouwproject is nooit complex. Ik hoor je nu verontwaardigd denken ‘waar haalt ze het lef vandaan? Mijn bouwprojecten zijn áltijd complex.’ Maar waarom zijn ze dat? Waarom zijn jouw projecten complex, ingewikkeld, een uitdaging? Vanwege het ontwerp? Het contract? Of vanwege de planning? Nee! Natuurlijk niet. Het project zelf is een eitje, de omgeving waarin je jouw project realiseert maakt het complex. En ingewikkeld. Een dagelijkse uitdaging.

Een bouwproject is nooit complex

Bouwplaatsen midden in een weiland, met een hek eromheen en alleen de aannemer binnen de hekken. Ze zijn een zeldzaamheid geworden in het volle Nederland. Midden in de stad, dáár wordt flink gebouwd. Of aan de rand van een stad, maar dat doet niets af aan de omgeving. Íeder project kent tegenwoordig een omgeving, intern en extern. Niet alleen vanwege dat binnenstedelijke trouwens, ook vanwege de groeiende mondigheid van de gemiddelde Nederlander en het gemak waarmee je tegenwoordig je mening gefundeerd of ongefundeerd kunt delen.

Vergeet-me-niet

Binnen de muren van het project heb je te maken met opdrachtgevers, aannemers(combinaties) en onderaannemers, stakeholders, subsidieverstrekkers, ontwikkelaars, architecten, adviseurs en geldschieters. Even belangrijk zijn de groepen buíten die projectmuren: omwonenden, gebruikers, huurders, media en het grote, mondige publiek.

Het gaat er dus niet zozeer om wát je bouwt, veel belangrijker is hóe je bouwt. Hoe je je opstelt naar al die interne en externe doelgroepen, hoe je rekening houdt met alle wensen en behoeften, hoe je die interne en externe groepen betrekt bij je project, meeneemt in het proces. De wens om niet vergeten te worden is groot, niet geïnformeerd zijn is tegenwoordig kwalijker dan overlast van de bouw ansich.

Maak bewust

Nu je dit weet, wordt je project meteen weer wat overzichtelijker. Voeg een communicatieadviseur en omgevingsmanager toe aan je projectteam en laat hen de schakel vormen tussen ‘buiten’ en ‘binnen’ (waarbij ‘buiten’ iedere betrokkene buiten het dagelijkse projectteam is). Maak je projectteam bewust van die buitenwereld; en ze maken andere (betere!) keuzes voor het bouwproces. Maak ook de buitenwereld bewust van het bouwproces en de keuzes die je maakt, en ze zullen je veel beter begrijpen.

Hoe je dat doet, met welke middelen? Dat weet je communicatieadviseur precies. Eén ding: begin alsjeblieft op tijd! Het opbouwen van een relatie, met wie dan ook, kost tijd. Je bent niet op dag één dikke maatjes, een vertrouwensband opbouwen duurt even. Kennismaken, aftasten, elkaar leren begrijpen, vertrouwen; Rome is ook niet in één dag gebouwd toch?

Als die relatie begint te groeien, merk je dat je ambassadeurs creëert rond je project. Betrokkenen die enthousiast zijn, die zich gehoord voelen, zullen dit delen. En of je nu opdrachtgever, opdrachtnemer of een andere betrokkene bent: het straalt ook positief op jou af. Op jou, je bedrijf én je project. Het is goed voor reputatie om rekening te houden met en je aan te passen aan je omgeving, de afspraken die je met diverse stakeholders maakt na te komen en eerlijk, open en op tijd te zijn.

Luisteren

Ga de dialoog aan met iedereen die te maken krijgt met je project, hoor wat niet gezegd wordt en maak vervolgens keuzes niet op basis van geld tijd of geld, maar op basis van risico. Je zult zien: een positief betrokken omgeving klaagt alleen als het écht terecht is, de bouw stilleggen zal niet in hem opkomen. Maak communicatie daarom al voor dag één onderdeel van je projectstrategie. Stuur niet alleen op tijd, geld en kwaliteit, maar ook op reputatie en klanttevredenheid. Een investering die je terugverdient. Echt!

Fijne dag!

Katja

Ps. Ik denk echt niet dat bouwprojecten niet complex zijn hoor. Ik wéét dat ze dat wèl zijn. Om allerlei redenen. Dat je als projectmanager soms voor alles moet strijden. Dat er soms ‘politieagent’ op het voorhoofd van de bouwmanager staat. Dat de risicomanager zijn handen vol heeft aan al die potentiële risico’s. En dat de moed soms in de schoenen van de communicatieadviseur zakt. Maar ik weet ook dat veel issues opgelost kunnen worden met goede communicatie en de juiste verwachtingen. Open, eerlijk en op tijd. Intern en extern.

Interessant artikel? Delen mag!

downloads

Met wie krijg je te maken tijdens je project?

9 contentrubrieken die je kunt gebruiken voor je projectsite

Gratis inhaakkalender 2024 voor de bouw- en infrasector

onze diensten

Meer informatie?

Neem contact op met ons voor meer informatie