Omgevingswet verplicht betrekken omgeving
De komst van de Omgevingswet verplicht ruimtelijke projecten om de omgeving te betrekken. Johan Simon, omgevingsmanager Bureau voor Omgevingsmanagement: “We doen vaak veel te ingewikkeld over participatie, terwijl het echt geen rocket science is. Punt is dat het succesvol organiseren van betrokkenheid een beroep doet op ons hart en onderbuik, terwijl we vooral gewend zijn ons hoofd te gebruiken. Daar gaat het vaak mis. Mensen voelen het aan hun water als je ze betrekt omdat de wet het voorschrijft. Leg alle succesvolle participatietrajecten maar eens naast elkaar. Wat valt op? Juist, ze waren allemaal vanuit verantwoordelijkheidsgevoel op zoek naar oplossingen voor de zorgen en aandachtpunten van de omgeving.
‘Iedereen zo vroeg mogelijk betrekken’
Katja Torbijn, db-m, vervolgt: “Wij horen vaak dat ‘iedereen zo vroeg mogelijk betrokken moet worden’. Die wens gaat volledig voorbij aan het feit dat mensen verschillen. Ook in de manier, moment en onderwerpen waarover ze betrokken willen zijn. Participatievoorkeuren verschillen per persoon. Het is vooral van belang dat je de juiste mensen op het juiste moment en de juiste manier betrekt. Voor de één is dat actief meedenken in het voortraject, voor een ander is het op de hoogte blijven tijdens de uitvoering. Daar zijn allerlei manieren voor, van thema-avonden tot online enquêtes en van brieven in de bus tot interviews op de lokale skatebaan.”
Vraag de omgeving hoe ze betrokken wil worden
“Vaak willen professionals zelf het zogenaamde participatieniveau bepalen. De plek op de ladder. Natuurlijk is vooraf een kader bepalen heel nuttig, toch wil je de omgeving zelf laten uitspreken op welke manier ze betrokken willen zijn. Aansluiten bij de voorkeuren van de omgeving leidt namelijk tot een significant hogere betrokkenheid en meer waardering voor het proces. Ik noem dat participatie ‘omdraaien’,” stelt Johan. Katja vervolgt: “Ga niet zelf bepalen wie wanneer op welke manier waarover mag meedoen, maar vraag de omgeving wat ze wil. In negen van de tien gevallen is dat prima te organiseren. En in het tiende geval waarin dat niet zo is, kun je je afvragen waarom je niet kunt bieden wat de omgeving wil.”
Workshop over participatie
Vorige maand hielden Johan Simon (Bureau voor Omgevingsmanagement) en Katja (db-m) een workshop over participatie voor adviseurs en projectmanagers van Synarchis. In de workshop kwamen theorie, waardevolle inzichten en de eigen praktijk van het adviesbureau samen.
Wil jij weten hoe, waarover en wanneer je de omgeving kunt betrekken bij jouw bouwproject? Of hoe jij jouw opdrachtgevers kunt adviseren over participatie? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.