“Hoe complexer het project, hoe groter de uitdaging”

Die uitspraak hoor je een db-m’er nogal eens zeggen. De meeste collega’s ken ik al een aantal jaar, en ik weet dat ze het menen. De meeste projecten waar ik in het verleden bij betrokken was zijn op de ene of de andere manier complex. Van complexe bouwprojecten gaat mijn communicatiehart sneller kloppen. Dáár liggen de uitdagingen, daar zit de kick. Door de jaren heen heb ik geleerd dat complex een term is die voor iedereen een andere betekenis heeft. Wat maakt – los van ‘ingewikkeld’ – een bouwproject complex?

Factoren als grootte, locatie, budget en historie dragen zeker bij aan de complexiteit van een project. Vraag een willekeurige collega wat het woord complex betekent in onze sector en de conclusie zal zijn dat hoe groter de getallen zijn, hoe ingewikkelder het is. Toch betekenen die getallen voor mij vrij weinig. Natuurlijk spelen grootte en locatie mee. Hoe groter de omvang van het bouwterrein, hoe meer raakvlakken een project kent. Hoe dichtbevolkter de projectomgeving, hoe meer mensen hinder ervaren door de bouwwerkzaamheden. En hoe hoger het budget, hoe meer stakeholders op verschillende niveaus er doorgaans bij betrokken zijn. Al die verschillende mensen samen maken een project voor mij complex. Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen heeft zijn eigen belangen, zijn eigen redenen om voor of juist tegen een project te zijn. Omdat er een spoorlijn in zijn achtertuin komt te liggen of omdat hij verantwoordelijk is voor een groot deel van het budget. En alles daar tussenin. Al die (groepen) mensen met al die belangen, díe maken een project voor mij complex. Maken het uitoefenen van mijn vak complex.

Vind ik dat erg? Nee hoor, helemaal niet! Want complexe projecten zorgen ervoor dat ik veel contact heb met heel veel verschillende mensen. Van de hardwerkende tweeverdieners in de twee-onder-een-kap tot het gepensioneerde stel op éénhoog, de communicatieadviseur van één van de projectpartners, de ondernemer net buiten de bouwhekken of de school om de hoek. Allemaal zijn ze betrokken, allemaal spelen ze een rol, allemaal willen ze weten waar zíj last van ondervinden. Dat contact met al die verschillende mensen zorgt voor verbinding tussen het project en haar omgeving, maakt mij de schakel tussen binnen en buiten. Intern delen wat er extern leeft zorgt ervoor dat we als projectteam samen met de buitenwereld op zoek kunnen naar oplossingen waar we allemaal voordeel van hebben.

Ik word enthousiast als het lukt om ondanks al die verschillende belangen de neuzen toch dezelfde kant uit te krijgen. Als alle betrokkenen ondanks hun individuele of organisatiebelang toch sámen streven naar het overkoepelende, gedeelde belang. Ik vind het belangrijk om de verbinding te leggen tussen binnen en buiten. Een goede modus te vinden tussen techniek en menselijke maat. De juiste balans te vinden tussen informeren en betrekken, tussen luisteren en zenden. En als dat lukt, stemt dat iedereen positief. En is mijn missie geslaagd. Je begrijpt, hoe meer mensen er betrokken zijn, hoe groter die uitdaging is. Om terug te komen op de eerste vraag: een complex project is voor mij vooral een project waar verschillende mensen bij betrokken zijn met verschillende belangen. En daar hoeft een project niet perse groot in omvang of budget voor te zijn.

Interessant artikel? Delen mag!

downloads

Met wie krijg je te maken tijdens je project?

9 contentrubrieken die je kunt gebruiken voor je projectsite

Gratis inhaakkalender 2024 voor de bouw- en infrasector

onze diensten

Meer informatie?

Neem contact op met ons voor meer informatie