Bouwen zonder gedoe: omgeving betrekken en informeren

Bouwen zonder gedoe: 0% gedoe, 100% voorspelbaarheid. Dat is waar db-m voor staat, zowel voor bouwmanagement als voor communicatie. Met omgevingscommunicatie streven we naar 0% gedoe tussen projectteam en de omgeving: wij niet met de omgeving, de omgeving niet met ons. We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen. Precies daar zit de 100% voorspelbaarheid.

Bouwen zonder gedoe: geen verrassingen

Door al vroegtijdig te bouwen aan een goede relatie tussen project en omgeving, weet je over en weer al voordat de bouw echt start wat je aan elkaar hebt. Door de omgeving vanaf de ontwerpfase te betrekken (en iets met de input te doen!) weet je wat iedereen bezig houdt en waar men zich zorgen over maakt. Reacties – vragen, klachten, bezwaren – zijn daarmee zelden een verrassing. Andersom geldt hetzelfde: als je als projectteam de omgeving goed informeert, worden je ‘buren’ op hun beurt niet verrast door jouw werkzaamheden en de hinder die daar onlosmakelijk aan verbonden is.

Uitleg geven

Informeren is meer dan vertellen wát je doet. Als mensen begrijpen wat er al allemaal bij een project komt kijken – én waarom – en wat specifieke werkzaamheden voor hen betekenen, voelt het minder vervelend. Als je buren snappen waarom je bepaalde keuzes maakt – onderzocht hebt of er een manier is die minder hinder veroorzaakt bijvoorbeeld – beleven ze de hinder neutraler. Het resultaat? Bouwen zonder gedoe!

Ambassadeurs

Overlast erkennen en benoemen, laten zien dat je begrijpt dat het heel vervelend is als iemand tijdenlang in de herrie, stof of trillingen zit, helpt! Je omgeving meenemen in de afwegingen die je maakt, laten zien dat de omgeving ook meeweegt, maakt dat stakeholders zich gehoord en belangrijk voelen. Daarmee verdien je begrip en draagvlak voor jouw project. En dat zorgt er weer voor dat mensen het voor jouw project opnemen als ze anderen horen klagen. Dat zij jouw verhaal gaan vertellen. Hoe meer ambassadeurs je hebt voor je project, hoe neutraler/positiever de omgeving is, dus hoe minder gedoe je hebt!

Interessant artikel? Delen mag!

downloads

Met wie krijg je te maken tijdens je project?

9 contentrubrieken die je kunt gebruiken voor je projectsite

Gratis inhaakkalender 2024 voor de bouw- en infrasector

onze diensten

Meer informatie?

Neem contact op met ons voor meer informatie