Vrijdag 10 juli werd Rotterdam Alexander als eerste station in de geschiedenis digitaal geopend. Onder toeziend oog van circa 700 geïnteresseerden (en bijna 8.000 in de dagen daarna) openden bestuurders van alle betrokken partijen samen met één van de 37.000 dagelijkse reizigers het volledig vernieuwde station. De vertegenwoordigers van RET, gemeente Rotterdam, De Verkeersonderneming, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, ProRail en NS draaiden ieder een sleutel om, waarbij de kijker thuis het oude station zag veranderen in het nieuwe station. Reiziger Lois draaide de laatste sleutel. De opening gebeurde op het groene dak van het station en was te zien via een livestream op Youtube.
Compilatie: de opening in 1 minuut
Een nieuw Rotterdam Alexander
Het oude station voldeed niet meer aan de wensen van de reizigers van deze tijd. Het gesloten karakter van het gebouw en het gebrek aan ruimte maakte dat het station niet meer prettig was in het gebruik. Ook de faciliteiten waren aan vervanging toe. RET, de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Verkeersonderneming, ProRail en NS sloegen de handen ineen om een nieuw stationsgebouw te bouwen. Een station met veel glas voor sociale veiligheid en vernieuwde faciliteiten, zoals liften, toiletten, in- en uitcheckpoortjes en winkels. In het nieuwe station komen metro en trein samen onder één dak. Daarnaast is een snelle overstap binnen het gebouw toegevoegd door middel van een loopbrug over de metrosporen, waardoor de grootste groep overstappers snel, veilig en comfortabel over kan stappen.
Digitale opening
Door de maatregelen rondom het coronavirus was het niet mogelijk om een traditioneel evenement te organiseren om de opening van een nieuw station samen met reizigers te vieren. Om toch het moment te markeren, hebben de opdrachtgevers van de nieuwbouw ervoor gekozen om het station digitaal te openen, live te volgen via Youtube. Geen bandjes en uitdeelacties, maar een livestream waarbij iedereen mee kon kijken vanaf zijn bureaustoel, de bank of de tuin.
Communicatie en omgevingsmanagement
Vanuit db-m vervult Katja in opdracht van NS Stations een regisseursrol als het gaat om de projectcommunicatie en het omgevingsmanagement. Vanuit die rol heeft ze te maken met reizigers, de omliggende ondernemers en scholen en stakeholders. In deze slotfase van het project trad Katja op als projectleider voor de officiële opening.
Foto: NS Stations